Примери от нашата практика

На тази страница ще споделим няколко случая на успешно лечение на алергични заболявания. За нас те не са изолирани - напротив - този тип заболявания се поддават много успешно на лечение с хомеопатия и нутритерапия.

Разбира се, не всички случаи се повлияват така бързо, както описаните тук - при някои се налага дълга и продължителна "битка" за овладяване на склонността на организам към свръхреакция при среща с алергена.

Бихме искали изрично да подчертаем, че описаните по-долу схеми на лечение в никакъв случай не бива да се използват за самолечение! Подборът на подходяща хомеопатична терапия се съобразява не само с начина на протичане на заболяването, но и с множество показатели, свързани с индивидуалните и наследствени особености на дадения пациент и се извършва след обстоен анализ от страна на квалифициран лекар-хомеопат.

_________

Дете с атопичен дерматит

Х.И. на 2 години и два месеца е доведен за пръв път в нашия кабинет от родителите си по повод на атопичен дерматит. Анамнеза:Обриви и подуване в различни части на тялото са започнали още от три месечна възраст по повод на което детето е почти непрекъснато на лечение с кларитин. Според родителите, ако този медикамент бъда спрян само за няколко дни отново започват обриви и склонност към образуване на отоци. За пръв път обривът се е появил по бузките на детето, когато то е било на три месеца, след лечение с антибиотик “Цедакс” по повод на инфекция на дихателните пътища. Няколко месеца след това детето е било на лечение с кортико препарати по схема. На пет месеца, след лечение отново с антибиотик по повод на дихателна инфекция, обривът се обостря отново, въпреки лечението с кортикопрепарати. Той вече обхваща крачетата, ръчичките (най-вече сгъвките на крайниците и окосмената част на главата). Изразено е и прдположение за алергия към белтъка на кравето мляко и е установена свръхчувствителност към ухапване от комари, изразяваща се в поява на силно сърбящи огромни отоци. По този повод всеки път се е налагало включването и на локални кортикостероиди. В настоящия момент детето вече няма обриви или те се появяват изключително рядко, но се появява подуване по време или сред всяко разболяване. Отоците са с различна локализация – по клепачи, устни, ръчички, крачета и др.

Фамилна обремененост:

Бащата на детето е със сенна хрема, а като малък също е получавал подуване основно по клепачите, свързано най-вече с консумация на малини и ягоди.

Майката на детето в детска възраст е имала алергия към яйца и други храни, а по настоящем има алергия към определени синтетични тъкани, лекарства и никелови бижута.

Преглед:

Тегло – 13 кг. при ръст 90 см. Чисто везикуларно дишане, без прибавени хрипове. Ритмична нормофреквентна сърдечна дейност. Черен дроб и срезка не се напипват и липсва палпаторна болезненост в областта на коремчето. В момента на прегледа липсват кожни обриви и отоци, но детето е на лечение с “Кларитин” по схема.

Назначено лечение:

- “Апис мелифика” в разреждане 15 СН – два пъти дневно но пет гранули.

- “Хистаминум” в разреждане 15 СН – веднъж дневно по пет гранули.

- “Сулфур” в разреждане 30 СН – веднъж седмично по 10 гранули.

- Антиалергия Комплекс - по 1 капсула (съдържанието майката изсипва в кисело мляко).

Следващото посещение в кабинета е след 2 месеца:

От две седмици детето не е получавало обриви и подуване по кожата и не е приемало “Кларитин”. На два пъти се е наложило, по повод на съмнения за започваща кожна алергична реакция, да се увеличат приемите на “Апис мелифика” (приемане на пет гранули през 10-15 минути). Ефектът е бил много бърз – след 2-3 приема всичко се е нормализирало.

Детето е проследено от нас за още 6н месеца. През това време не е имало сериозни алергични прояви, които да наложат включването на “Кларитин” или кортикопрепарати. Нещо повече, няколко дихателни инфекции са овладяни също само с хомеопатични медикаменти, без да се налага вкючване на антибиотици. Последната схема, изписана на това дете с оглед поддържане на постигнатия резултат е:

- “Апис мелифика” в разреждане 30 СН – по три гранули вечер.

- “Сулфур” в разреждане 30 СН – по 10 гранули първа и трета неделя от месеца.

- “Хистаминум” в разреждане 15 СН – по 10 гранули втора и четвърта неделя от месеца

- Антилергия Комплекс - по 1 капсула през ден.

_________

Мъж със сенна хрема:

Пациент: Б. Т., младеж на 17 г.Повод за консултацията: сенна хремаАнамнеза: от май до юни е със запушен нос, бистра водниста хрема, кихане, подуване на долна и горна устна, зачервяване и сълзене на очите. Периодично се появяват задух, кашлица и нетърпим сърбеж в областта на небцето. Минали лечения: 10 мг. «Еролин», дневно и други антихистаминови медикаменти, както и капки за нос; Фамилна обремененост – чичо и вуйчо със сенна хрема;Назначено хомеопатично лечение:

„Поленс” 15 СН и

„Пумон хистамин” 15 СН да се редуват по 5 гранули през ден, сутрин;

„Сабадила” 9 СН и

„Еуфразия официналис” 9 СН, от двете по 5 гранули, два пъти дневно;

„Апис мелифика” 15 СН по 5 гранули вечер;

„Псоринум” 15 СН, по 10 гранули в неделя;

Антиалергия Комплекс - по 1 капусла на ден

Контролен преглед: след 4 месеца - в сезона на цъвтежите

Пациентът се чувства много добре без да ползва противоалергични медикаменти и капки за нос. Сърбежът в областта на небцето е

изчезнал. Значително са намалели дразненето в очите, хремата и кашлицата.

Нова подържаща схема:

„Поленс” 15 СН и

„Пумон хистамин” 15 СН да се редуват по 5 гранули през ден, сутрин;

„Сабадила” 9 СН и

„Еуфразия официналис” 9 СН, от двете по 5 гранули, веднъж дневно;

„Апис мелифика” 15 СН по 5 гранули вечер;

„Псоринум” 15 СН по 10 гранули два пъти месечно

Антиалергия Комплекс - по 1 капсула на ден

_________

Дете с бронхиална астма:

Пациент: Й.Г., момиче на 10 г.Повод за консултация: пристъпи на задух със затруднено издишване и свирене на гърдите, както и кашлица, по повод на които била поставена диагноза «Бронхиална астма».Анамнеза: на 4-5 годишна възраст за първи път получила кризи на задух и кашлица, особено при влажно и студено време. Не рядко е налице нощно влошаване на астматичните оплаквания.Минали лечения: «Кетотифен», хипосезибилизация-с относително добър ефект. «Вентолин»-почти без ефект. Много антихистаминовипрепарати. В тежки случаи – повлияване само от «Урбазон». Фамилна обремененост: дядо по майчина линия с бронхиална астма.Лечение:„Пумон хистамин” 30 СН и„Апис мелифика” 30 CH да се редуват по 5 гранули през ден, сутрин;

„Блата ориенталис” 9 CH и

„Дулкамара” 9 CH по 5 гранули и от двете по веднъж дневно;

„Арсеникум албум” 15 СН и

„Медоринум” 15 СН се редуват по 5 гранули през ден, вечер;

Антиалергия Комплекс - по 1 капсула дневно

Контролен преглед: след 2 месеца

За изминалия период кризите на задух и кашлица постепенно са се разредили и на края са спрели окончателно. Детето се чувства добре,

повишил се е апетитът му.

Нова подържаща схема за два месеца:

„Пумон хистамин” 30 СН и

„Апис мелифика” 30 CH да се редуват по 5 гранули през ден, сутрин;

„Блата ориенталис” 9 CH и

„Дулкамара” 9 CH да се редуват по 5 гранули през ден, вечер;

„Арсеникум албум” 15 СН и

„Медоринум” 15 СН се редуват по 5 гранули през ден, преди сън;

Антиалергия Комплекс - по 1 капсула дневно

_________

Жена със сенна хрема и бронхиална астма:

Пациент: А.Г., жена на 22 г.Повод за консултация: сенна хрема и бронхиална астма Анамнеза: от 6-годишна възраст е с алергия към полени. В пубертета хремата станала целогодишна. По това време се появили затруднено издишване със свиркане на дишането и спастична кашлица. Сега се оплаква от обилна, водниста и бистра хрема сутрин, придружена от често кихане. Периодично се появява суха кашлица, придружена не рядко от свиркане на дишането.Фамилна обремененост: б.о.Минали лечения: три години провеждала хипосенсибилизация по схема –без ефект.Лечение:

„Нукс вомика” 15 CH и

„Алиум цепа” 9 CH да се редуват по 5 гранули през ден, сутрин;

„Пумон хистамин” 15 СН и

„Блата ориенталис” 9 СН да се редуват по 5 гранули през ден, вечер;

„Пулсатила” 30 CH и

„Псоринум” 15 CH да се редуват по 10 гранули през неделя.

Антиалергия комплекс - 2 пъти по 1 капсула

Контролен преглед: след 5 месеца

През изминалия период пациентката се е чувствала много добре. Приемала е хомеопатичните лекарства по горната схема в продължение на два месеца и после е спряла лечението, тъй като не е имала никакви оплаквания. От няколко дни отново се появили сутрешни кихания и хрема и това е поводът отново да потърси лекарска помощ.

Изписана нова подържаща схема за два месеца:

„Нукс вомика” 15 CH и

„Алиум цепа” 9 CH да се редуват по 5 гранули през ден, сутрин;

„Пумон хистамин” 15 СН и

„Блата ориенталис” 9 СН да се редуват по 5 гранули през ден, вечер;

„Поленс” 15 CH (като етиологичен медикамент, съответстващ на

поленовата алергия) и

„Псоринум” 15 CH да се редуват по 10 гранули през неделя.

Антиалергия Комплекс - 2 пъти по 1 капсула

_________

Дете с бронхиална астма и екзема:

Пациент: Р. К. момиче на 12 г.Повод за консултация: бронхиална астма, съпроводена от екзема.Анамнеза: първият астматичен пристъп настъпил, когато детето било на 3 години и една нощ се събудило със силен задух, овладян с кортикостероиден препарат. От този момент всяка по-сериозна инфекция на горните дихателни пътища се съпровождала от астматични кризи. Тези оплаквания са най-силно изразени през май и първата половина на юни, като в някои от дните детето се чувства толкова зле, че дори не може да отиде на училище. С профилактична цел детето дълго време било на лечение с «Бикромат», което не дало задоволителен резултат.Фамилна обремененост: майката на Р. К. е със сенна хрема, а нейният баща е с бронхиална астма.Параклинични изследвания: леко положителна кожно-алергична проба към домашен прах, намалени ФЕО 1 и ФЕО 1 / ФВК.Назначено хомеопатично лечение:

„Пумон хистамин” 15 СН – по 5 гранули сутрин

„Калкареа фосфорика” 9 СН – 5 гранули преди обяд, на четни дати

„Дулкамара” 9 СН – 5 гранули преди обяд, на нечетни дати

„Арсеникум албум” 15 СН – 5 гранули вечер

„Осцилококцинум” – по 1 флакон доза всяка сряда

„Туберкулинум” 15 СН – по 10 гранули на 1-во и на 15-то число от

месеца

Антиалергия Комплекс - по 1 капсула дневно

Контролният преглед е след 2 месеца

През изминалия период детето не е боледувало и не е имало пристъп на бронхиална астма.

Новата поддържаща схема е:

„Калкареа фосфорика” 9 СН – 5 гранули сутрин, на четни дати

„Дулкамара” 9 СН – 5 гранули сутрин, на нечетни дати

„Пумон хистамин” 15 СН – по 5 гранули вечер

„Арсеникум албум” 30 СН – 10 гранули в понеделник и четвъртък

„Осцилококцинум” – по 1 флакон доза през сряда

„Туберкулинум” 15 СН – по 10 гранули на 15-то число от месеца

Антиалергия Комплекс - по 1 капсула дневно

Следващият контролен преглед е след 1 месец:

За изминалия месец детето не е имало никакви здравословни проблеми.

Новата поддържаща схема е :

„Пумон хистамин” 15 СН – по 5 гранули сутрин, на нечетни дати

„Калкареа фосфорика” 9 СН – 5 гранули сутрин, на четни дати

„Арсеникум албум” 30 СН – 10 гранули в понеделник и четвъртък

„Туберкулинум” 15 СН – по 10 гранули на 15-то число от месеца

Антиалергия Комплекс - по 1 капсула дневно

Поредният контролен преглед. След прекаран месец без каквито и да било здравословни проблеми.

Новата поддържащата схема е следната:

„Пумон хистамин” 15 СН – по 5 гранули сутрин, на нечетни дати

„Калкареа фосфорика” 9 СН – 5 гранули сутрин, на четни дати

„Арсеникум албум” 30 СН – 10 гранули в неделя

„Туберкулинум” 15 СН – по 10 гранули на 15-то число от месеца

Антиалергия Комплекс - по 1 капсула дневно

След още няколко прегледа за интервал от няколко месеца Р. К. остава на следната поддържаща терапия:

„Арсеникум албум” 15 СН – 10 гранули в неделя

„Пумон хистамин” 30 СН – 10 гранули в сряда

„Дулкамара” 9 СН – 5 гранули дневно при нужда – повишена влажност

Антиалергия Комплекс - по 1 капсула дневно

_________

Бебе с хранителна алергия:

Пациент: Х.К., момче на 6 месецаПовод за консултация: периодични обриви по цялото тяло. Анамнеза: на четири месечна възраст след захранване с жълтъкполучава обриви по цялото тяло. Обривите представлявали големи, червени и много сърбящи плаки. Педиатрите назначили на детето строга диета без яйца и без мляко. Въпреки спазването на тази диета обривите продължили. Настоящо и минало лечение: «Фенистил» и други противоалергичнимедикаменти Фамилна обремененост: майката на детето е с алергия към яйца и съссенна хрема.

Назначено лечение:

„Ликоподиум” 15 CH и

„Хистаминум” 15 CH да се редуват по 5 гранули през ден, сутрин.

„Апис мелифика” 15 CH два пъти дневно по 5 гранули.

Вит.С, ампула от 2 милилитра - 2 пъти седмично по 1 ампула през устата

Калциев глюконат - сироп - 2 пъти седмично по 1 кафена лъжичка

Контролен преглед след 1 месец: в продължение на един месец детето не е имало нови обриви.

Подържаща схема за два месеца:

„Ликоподиум” 15 CH и

„Хистаминум” 15 CH да се редуват по 5 гранули през ден, сутрин.

„Апис мелифика” 30 СН по пет гранули вечер.

Вит.С, ампула от 2 милилитра - 2 пъти седмично по 1 ампула през устата

Калциев глюконат - сироп - 2 пъти седмично по 1 кафена лъжичка

©2013-2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Др. Мариян Иванов | Всички Права Запазени!