Хомеопатията - “Нежната Медицина”

“НЕЖНАТА МЕДИЦИНА” В ЛЕЧЕНИЕТО НА СЕННАТА ХРЕМА

Днес съществуват множество алопатични (предлагани от стандартната медицина) медикаменти, които в една или друга степен, потискат проявите на сенната хрема, но повечето от тях имат значителни странични ефекти (особено при продължителна употреба).

Съвсем различен, напълно безвреден и лишен от странични ефекти подход в лечението на сенната хрема, предлага хомеопатията. В унисон с нейния принцип “подобното се лекува с подобно”, тя препоръчва използването, в многократно разреждане, на вещества, които в неразреден вид биха могли да причинят оплаквания, подобни на тези, които лекуваме.

Ето и някои от най-често използваните хомеопатични медикаменти при сенна хрема:

  • Allium cepa – при сълзене от очите и обилна, водниста, пареща хрема, съпроводена от често кихане;
  • Euphrasia – при обилно, дразнещо сълзене от очите, съпътствано от силно зачервяване на роговицата и конюнктивите и дори от възпаление и оток на клепачите;Naphtalinum – при силно дразнещо сълзене от очите и секрети от носа, съпроводени от спастична кашлица;Arsenucum album – при много силно зачервяване на очите и на носната лигавица, съпроводено от чувство за парене;
  • Sabadilla – при кихане и секреция от носа, придружени със свръхчувствителност към миризма на цветя и чувство за гъделичкане по свода на небцето;
  • Apis mellifica – при запушване на носа, дължащо се на оток на носната лигавица, оток на конюнктивите и клепачите (клинични проучвания “in vitro” са доказали, че Apis mellifica стабилизира мембраните на мастоцитите и базофилите, чиято дегранулация има ключова роля в протичането на алергичната реакция).

В зависимост от степента на изразеност на алергичните симптоми от гореизброените медикаменти се приемат по 5 гранули 2-6 пъти дневно в разреждане 5 или 9 СН (единствено за Apis mellifica е препоръчително разреждането да бъде 15 или 30 СН ).

Добре е профилактиката на сенната хрема да започне поне месец преди сезона на изява на заболяването. Тя се осъществява с комбинация, включваща някои от представените по-горе медикаменти, Pollens в разреждане 15 CH, както и подбран, в зависимост от индивидуалните особености на пациента, медикамент за модулиране на цялостната реактивност на организма.

©Copyright 2013 - 2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Д-р Мариян Иванов | Всички Права Запазени!

Re-Design & Development Belanimus EOOD