Атопичен дерматит

Атопичната екзема (атопичен дерматит) обхваща голям спектър от кожни изменения и засяга индивидите, при които е налице така наречената генетична предразположеност (атопия). Симптомите на атопичната екзема варират в зависимост от възрастта на страдащия. Тя най-често се появява за първи път около 3-месечна възраст, като при 8 от 10 случая, тя настъпва преди навършването на 1 година. За щастие при 2 от 3 пациента, тя изчезва от само себе си до навършването на 6 години. Симптоми: Основните симптоми са еритема (зачервяване на кожата) и появата на обрив. Възможно е кожата да стане мазна и да се образуват корички. Болестните изменения се появяват предимно върху челото и бузите на детето, като след това се разпространяват и върху скалпа и брадичката. Между възрастта 3 месеца – 2 години, заболяването нарушава съня на детето и го прави възбудено, тревожно. Въпреки това, неговото общо здравословно състояние не са засяга. До 2-годишна възраст, атопичната екзема е доста непредсказуема. Пристъпите и ремисиите може да настъпят по всяко време и да засегнат всяка част от тялото.

Заболяването може да настъпи и по-късно, между 4-10-годишна възраст. В този случай екземата често придобива вида на изключително сърбящ обрив. Пъпките много често са придружени с излющване на повърхностния слой на кожата и отпадането на коричките. Пъпките и поразените кожни участъци се намират основно в областта на свивките на тялото (свивката на коляното, вътрешната част на лакътя, по врата и др.).

Besnier’s Prurigo представлява една особена форма на екзема, най-често срещана при възрастните и подрастващите. В този случай сърбежът е много силен и продължителен. Това кара страдащите да се чешат активно, което от своя страна води до появата на открити рани, с риск от инфектиране.

Кого най-често засяга атопичният дерматит?

Въпреки че всяко дете може да бъде засегнато, обикновено заболяването се проявява по-често при деца с фамилна обремененост, т.е. съществува алергия (вкл. астма или сенна хрема) в семейството. Екземата се проявява рядко при новородени, обикновено първите симптоми се забелязват на възраст между 2 и 6 месеца. В определен процент от случаите заболяването отшумява до 3-годишна възраст.

Дразнители, отключващи или задълбочаващи изявите на атопичния дерматит:

 • Алергени. Повечето деца с екзема са алергични към нещо и реакцията на организма се проявява с кожен обрив. Това може да бъде алергична реакция към определени хранителни продукти.
 • Храносмилателни проблеми. Ако причината е в определена храна, изключването и от менюто на детето може да помогне. Най – честият дразнител е белтъкът на кравето мляко, но „вина” може да имат и други храни , като яйца, соя и житни растения. Ако кърмите детето, може да се наложи да промените и собствения си хранителен режим след консултация със специалист.
 • Перилни и измиващи препарати. Те също е възможно да раздразнят кожата на бебето. Ако причината е такава, екземата ще се появи на места, които имат контакт с дрехите на детето.
 • Вълнени дрехи. Също могат да предизвикат дразнене и сърбеж. За предпочитане са не толкова плътни памучни дрехи. Затоплянето и потенето ще раздразнят кожата допълнително.
 • Метали. Контактният дерматит може да бъде предизвикан от допир на кожата с метали, например никел, съдържащ се в бижута, ципове, копчета. Трябва да ги махнете от дрехите на бебето.
 • Често къпане. Колкото и да звучи невероятно, това също може да причини изсушаване и дразнене на кожата. Необходимо е да ползвате специални козметични продукти, предназначени за деца с този проблем.

Лечение:

 • Антихистамини
 • Антибиотици. Ако кожата се инфектира, наблюдаващият лекар може да предпише антибиотик, който ще се справи с инфекцията. Не забравяйте, че антибиотикът не може да лекува екземата, а само вторичното и проявление, т.е. инфекцията.
 • Стероидни кремове (хидрокортизон). Когато екземата е в такава форма, че детето не може дори да спи и страда, вероятно педиатърът ще ви предпише стероиден крем, който да потуши обривите. Добре е да сте наясно и със страничните ефекти при ползването на подобни препарати – изтъняване на кожата и фоточувствителност (реакция на кожата на слънчева светлина). Стероидните кремове не бива да се използват върху лицето на детето без изрично предписание на педиатъра.
 • Специална козметика. Ежедневното къпане може да изсуши кожата на бебето и поради тази причина е наложително да използвате измиващи продукти без сапун. След къпане трябва да се използва хипоалергенно хидратиращо мляко. Избягвайте парфюмирани козметични продукти, които може да раздразнят кожата на детето. Консултирайте се с вашия педиатър или фармацевт, за да ви препоръча подходящи продукти.

Често екземата се проявява не в следствие на контакт с дразнители, а като алергична реакция на организма към нещо, което детето е яло или вдишало. Възможно е дете, чувствително към определени алергени, да развие астма на по – късен етап от живота си (вместо екзема). Ако смятате, че бебето ви реагира на определени храни, е добре да се консултирате със специалист, който да ви изработи специален хранителен режим, елиминирайки „дразнителите”. Ако бебето е все още само на кърма, може сама да опитате да елиминирате тези храни от вашето меню. Не забравяйте, че са необходими няколко седмици, преди храната, която сте изключили от менюто си, да изчезне напълно от кърмата и съответно от организма на мъничето.

Нутритерапия

Хомеопатична терапия:

Не изключвайте възможността да помогнете на детето си с хомеопатично лечение. Благодарение на високата си ефективност, на стимулиращия си ефект върху човешкия организъм и на абсолютната си безвредност хомеопатията печели все по – голяма популярност както сред лекарите, така и сред пациентите. Попитайте вашия педиатър да ви препоръча квалифициран лекар хомеопат.

При наличие на обриви, кожен оток, зачервяване и сърбеж специалистите най – често препоръчват:

 • Апис мелифика - намира приложение в случаите, когато отокът се появява внезапно и се разпространява бързо по кожата и подлежащата съединителна тъкан. Зачервяването не е така ярко, а сърбежът, чувството за парене и отокът намаляват от налагане със студен компрес.
 • Уртика уренс - е медикамент много близък по своите характеристики и показания за използване до “Апис мелифика”, с тази разлика, че подобрение настъпва от топло, а студената вода и студените компреси засилват сърбежа и паренето в областта на еритемно-оточната плака.
 • По време на стадия на мехурчетата лекарите хомеопати използват някои от следните медикаменти:
 • Рус токсикодендрон - е най-често използваното лекарство за лечение на кожни заболявания характеризиращи се с образуване на мехурчета с воднисто, бистро светложълтеникаво съдържимо.
 • Мезереум - е близък до Рус токсикодендрон, с тази разлика, че мехурчетата, които ще лекуваме с “Мезереум” са изпълнени с мътно, жълтокафяво гнойно съдържимо. След пукването на тези мехурчета се образуват белезникави или кафеникави корички.
 • Петролеум - най-често Петролеум намира приложение в лечението на екземи между пръстите, по тилната повърхност на ръцете, в окосмената част на главата, зад ушите и около устата.
 • Кротон тиглиум - е препоръчителен за лечение на сливащи се болезнени и силно сърбящи мехурчета, при които подлежащата кожа също е свръхчувствителна на болка. Това хомеопатично лекарство е особено ефикасно в случаите, когато екземата е локализирана предимно в областта на гениталиите, на слепоочията, на клепачите и на окосмената част на тялото.
 • Кантарис - намира приложение в лечението на екзема с големи мехурчета, при които е налице тенденция към сливане и образуване на мехурчета.

Стадий на оздравяване. Това е крайният стадий – на възстановяване на кожата след фаза на излющване.

При оздравяването лекарите хомеопати най – често прибягват до следните лекарства:

 • Арсеникум албум - се препоръчва за лечение на екзема или друг кожен проблем, при които е налице ситно, трицевидно лющене на кожата (люспичките наподобяват брашно), която е бледа, студена, суха и набръчкана и наподобява пергамент. Подобряване настъпва от налагане с топли компреси.
 • Арсеникум йодатум - е препоръчителен в случаите, когато лющенето е на по-едри бели люспи, разположени върху зачервена основа. И тук е налице сърбеж, който обаче се облекчава от студено.
 • Натриум сулфурикум - е препоръчителен за лечение на екзема, при които е налице лющене на едри, финни, жълтеникави, прозрачни корички. Подлежащата кожа е блестяща, нежна, суха и зачервена и по нея може да има напуквания, от които не изтича секрет.

Възможностите на хомеопатията при лечението на всички стадии на атопичния дерматит са огромни. За постигане на траен ефект, обаче, трябва да бъдат подбрани и медикаменти, отговарящи на чувствителния тип и на типа реакция на детето, което може да бъде направено само от добре подготвен лекар-хомеопат.

©Copyright 2013 - 2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Д-р Мариян Иванов | Всички Права Запазени!

Re-Design & Development Belanimus EOOD