Хранителни алергии

Хранителните алергии са относително често срещани алергични заболявания, които в повечето случаи се поддават отлично на лечение с хомеопатия. Тяхната изява най-често е кожна и старира със сърбящи обриви от няколко минути до 1-2 часа след консумацията на съответната храна.

Понякога хранителната алергия може да протече и като животозастрашаващо състояние - не само с обрив, но и с оток на лицето и основата на езика, което да доведе до задушаване или с прояви на замаяност, сърцебиене, рязко понижаване на артериалното налягане - изяви на т.нар. анафилактичен шок.

По-долу сме изброили основните причинители на хранителните алергии.

Майчиното мляко

При някои кърмени деца се появяват признаци на алергия след първите кърмения, тъй като майчината кърма съдържа малки количества алергени, подобни на тези от кравето мляко. Това са много редки случаи. В по-голяма част от случаите, признаците на алергия възникват след отбиване на бебето, често под формата на атопичен дерматит.

Кравето мляко

Признаците на непоносимост възникват през първите няколко месеца от живота (обикновено преди 6-месечна възраст). Кравето мляко съдържа някои силно алергенни протеини (белтъци). Тъй като те са доста устойчиви на топлина, те може да запазят силно алергизиращия си потенциал, дори и след варене.

Ако бебето е алергично към кравето мляко, то с времето този проблем може да бъде преодолян, много често между 2 и 4-годишна възраст.

Първата стъпка в лечението на алергията към кравето мляко се състои в неговата смяна със соево мляко или такова със специален хипоалергенен състав. За нещастие, децата, алергични към кравето мляко, често са алергични и към неговите заместители. В този случай, Вие трябва да използвате белтъчни хидролизати (белтъци, чиято структура е частично нарушена), които са значително по-малко алергенни, в сравнение с целите белтъци.

Яйченият белтък

Свръхчувствителността към тази храна често е свързана с алергия към кравето мляко, но може да съществува и самостоятелно.

Някои ваксини, например за морбили или паротит (заушка), произведени на базата на кокоши ембрион, също може да провокират остра алергична реакция при хората алергични към белтъка на яйцата.

Значителен процент от децата проявяват хранителна алрегия към белтъка на кравето мляко или към яйцата, но държим да отбележим, че тази алергия не е за цял живот!

Непоносимостта към животински белтъци намалява с израстването на детето, така че когато достигне около 2 год. възраст може много внимателно да се опита включване в менюто на храните, които преди това са водели да реакция. Разбира се, това изисква консултация и наблюдение от лекар. Хранителната алергия на децата най-често се преодолява към 2-4 годишна възраст.

Рибите

Често срещана е алергията към риба. Някои хора обаче са свръхчувствителни само към определени видове риба (например, моруна). Интересен факт е, че облизването на пощенските марки преди залепването им върху писмата може понякога да отключи появата на алергична реакция. Тази "чудновата" алергия е в резултат на факта, че лепилото често се прави на базата на рибени кости.

Ракообразните

Ракообразните (раци, различни видове скариди и др.) и мекотелите (стриди, различни видове миди и др.) са чести причинители на хранителна алергия. Наблюдават се както моно-алергии (само към един от видовете), така и кръстосани алергии (например и към миди и към стриди).

Плодовете, зеленчуците и ядките

Основни причинители тук са ябълките и крушите, както и костилковите плодове (череши, праскови, кайсии и др. ).

Сред зеленчуците може да посочим спанака, доматите, магданоза, целината и др.

Пипането и рязането на плодовете от киви може да предизвика генерализирани реакции при някои чувствителни хора.

Някои от най-тежките реакции са към ядките: орехи, лешници, бадеми, бразилски ядки, фъстъци.

Свръхчувствителността към плодовете и зеленчуците почти винаги е свързана с алергия към полени. Така например, 50% от хората алергични към полените от бреза, са алергични и към ябълки.

Алергените в плодовете и зеленчуците често, но не винаги са термо-неустойчиви, т.е. може да се разрушат при готвене.

Алергиите към риба или ядки продължават доста по-дълго в сравнение с тези към краве мляко или яйца. Все още няма обяснение на този факт.

При подозрение за хранителна алергия е полезно воденето на т.нар. хранителни дневници, които спомагат за идентифицирането на причинителя на алергичната реакция.

Лечение:

при остра и тежка изява на хранителна алергия е показано инжекционно приложение на кортизонови препарати (Urbason), които да прекратят пристъпа. При определени индикации се прилагат и антихистаминови препарати.

Основно е изключването от диетата на всички храни, които съдържат провокиращия агент.

Хомеопатичната терапия е изключително полезна при такива заболявания и дава много добър ефект. Най-често използваните хомеопатични медикаменти при хранителна алергия са: Апис мелифика, Хистаминум, Ликоподиум клаватум и други.

Полезна в общата схема за лечение на хранителната алергия е и нутритерапията.

©Copyright 2013 - 2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Д-р Мариян Иванов | Всички Права Запазени!

Re-Design & Development Belanimus EOOD